Gyermekpszichológia

Néha úgy érezzük gyermekeink kicsúsznak a kezünkből, nem tudunk hatékonyan segíteni nekik. Nem kell ehhez feltétlenül haláleset, betegség, válás, elég olykor a kamasz kor okozta változás,vagy beilleszkedési problémák egy új közösségbe. Olykor magatartási vagy iskolai tanulási nehézségek tűnnek nehezen megoldhatónak. Vagy éppen abban vagyunk bizonytalanok, hogy gyermekünk megfelelően fejlődik-e. Vajon tényleg meg kapja, amire szüksége van?

Bármi legyen a probléma, mindig a szülővel való beszélgetéssel, interjúval, anamnézissel  kezdődik a folyamat.Ezen a beszélgetésen a gyermek nem vesz részt. Ekkor dől el, hogy a gyermeket bevonjuk-e a folyamatba, vagy elegendő, ha  a szülővel dolgozunk. 

Ha a gyermek aktív résztvevője lesz a folyamatnak, vele általában 3-4 találkozásra van szükség (kis gyermek esetében a szülő a váróban foglal helyet). A gyermektől korának és személyiségének megfelelő módszerekkel (játék, rajz, tesztek, beszélgetés) nyerhető információ. Ezeknek az információknak a birtokában gyakran (a gyermek személyiségi jogait szem előtt tartva)  a  szülővel dolgozunk tovább azon, hogy mi módon segíthet gyermekének. Kidolgozzuk a probléma megoldásához, a gyermek fejlődéséhez megfelelő stratégiát. Sok esetben viszont a gyermek közvetlen pszichés támogatására van szükség.